donderdag 4 december 2008

Afgelopen tijd...



Studeren, vliegen en Portugal leren kennen!


Zo al een maand geleden heb ik hier niets meer laten weten, ik heb daar eigenlijk geen goed excuus voor, maar ach. Afgelopen tijd heb ik veel meegemaakt, ik ben ondertussen naar Lissabon geweest waar stappen zeker leuk is, maar Amsterdam blijft veel beter.

Een bezoekje van een mooie dame heb ik ook gehad, haha! Dat duurde maar een week maar het blijft toch leuk. Zeker als je dat goed combineert met een bezoekje naar het grootste winkelcentrum van Portugal, namelijk de Colombo Mall die meer dan 400 winkels heeft waar je bijna alles kunt kopen.
We zijn dezelfde week naar Badajoz, Spanje geweest ( maar een uurtje rijden ) en wel overdag maar dat viel eigenlijk wel een beetje tegen doordat er niet veel te zien was.

Een paar dagen later moest ik in het weekend vliegen samen met Roy ( huisgenoot) en Dennis ( klas genoot) en dat allemaal tegelijkertijd. Dus het leek ons een goed idee een frequentie op de radio af te spreken zodat we gedurende 2 uur lang met elkaar konden praten.
Even later bleek dat veel mensen datzelfde idee hadden, je kon Fransen, Portugezen, Spanjaarden en dus Nederlanders horen.

Nadat ik klaar was met vliegen besloot ik met Matias ( ook huisgenoot) en mijn vriendin naar Lissabon te gaan omdat zij die dag terug naar Nederland moest.
Tanya en ik hadden een hotel geboekt zodat we veel van de stad konden zien.
Eenmaal op onze kamer deed ik mijn oogjes voor 30min dicht, tja het zou misschien een late avond worden.
Die avond gingen we met zijn drieën naar Hardrock Café om te gaan eten, tja het blijft een goede tent. Daarna een taxi gepakt naar Parque das Nações geweest gegaan. Dit was vroeger een van de armste wijken van Lissabon wat is later helemaal platgegooid en veel geld in is geïnvesteerd. Daardoor is het een van de toeristische plekken geworden in Portugal.

Een bezoekje naar het op één na grootste aquarium van de wereld kon eigenlijk niet ontbreken. Het was inderdaad heel mooi, Tanya nam zo veel foto’s dat ze wel op een japanner leek, maar ik weet zeker dat ik hetzelfde zou hebben gedaan.

Vorige week dinsdag weer gaan vliegen ( heerlijk!). Wel met instructeur, en later bleek het een goede les te zijn geweest doordat we veel oefeningen hadden gemaakt. Heel belangrijk wanneer je bijna de volgende 40 uur check moet doen.
Ik merk aan mezelf dat ik veel beter vlieg dan aan het begin, ik heb bijna 40 vlieguren in mijn zak en dat verklaart alles. Maar toch voelt het lekker om te zien dat de vooruitgang er goed in zit.
Sindsdien niet meer gevlogen, dus ik sta precies een week stil maar de tijd wordt goed gebruikt. Zo blijf ik in mijn boeken kijken en natuurlijk ontspanning zit er ook in.

We zijn vrijdagavond met jongens van een andere klas naar Badajoz gegaan. Met 15 man stappen is wel heel anders, dan wat je gewend bent.
Heel gezellig allemaal, de mensen super sociaal en de feestsfeer tien keer beter dan in Portugal!

En alsof dat niet genoeg was, waren we zondag naar Porto gegaan omdat de vader van Matias ons had uitgenodigd de voetbalwedstrijd van FC Porto te bekijken, en daar kun je moeilijk nee tegen zeggen als je ook weet dat je in de VIP ruimte mag zitten.
Maar voordat het zo ver was moesten we ongeveer 3 uur met de “swavic” rijden waarbij we onderweg een paar goede buien tegen kwamen, maar we zijn veilig aangekomen. Op diezelfde avond in een Italiaans restaurant gaan eten, and believe me it was really good!!!

Na het eten terug naar het hotel om een halfuurtje te slapen want we wilden ook gaan stappen. Gemengde meningen hadden we wel doordat het zondag was, maar ja van de andere kant het hele land was op maandag vrij. De eerste plek dat we bezochten was zo dood als een pier waarop we gelijk door gingen naar een club.
Hier waren maar 5 vrouwen en 80 mannen. Tja zo’n plek kan nooit echt heel gezellig worden, maar toch bleven we daar langer dan verwacht. Maar geen paniek, we besloten om verder te gaan want de avond was nog jong ( 03.00 uur ) hahaha!
Zo kwamen we in een club genoemd “Pitch” en dat zat vol studenten, yesssssssssss! Ons volk! En ja dat was zeker gezellig!

Tien uur nadat we ons bed indoken moesten we weer verder, want honger is toch iets dat je niet kunt uitschakelen. Dus gingen we naar een Braziliaans restaurant waar je maar voor 8 euro zo veel vlees kunt eten als je maar wilt, en het zag er nog goed uit ook nog!

Nadat we genoeg energie hadden opgeladen, zijn we naar wijnhuizen van Porto gegaan. Niet om te drinken maar om de echte Porto te leren kennen, WOW!
Echt een mooie stad, kijk maar naar de fotos!

Na de toerist te zijn uitgehangen met zijn vieren; gingen we naar de wedstrijd om vervolgens naar een visrestaurant te gaan waar je heerlijk kunt eten. Again a very good restaurant!

Het was een zeer geslaagd weekend, en nu vliegen want het wordt leuker en leuker!

dinsdag 4 november 2008

Cheeeeck!







Gisteren vertrok ik met een vertraging van 30min doordat een tankwagen kapot was, maar daar doe je niets aan.
Maar de vlucht zelf was super relaxed! een uurtje voor mezelf waarin ik gewoon deed waar ik zin in had, zoals onder andere steep turns, approach to stall en zo hoog mogelijk klimmem om het uitzicht nog mooier te maken, geweldig! Dit heb ik zo’n 35 minuten gedaan want ik had ook zin om landingen te gaan oefenen.

Tijdens het vliegen is belangrijk dat je naar buiten kijkt, want het kan zo maar zijn dat er een vogel recht op je af komt, of erger nog een vliegtuig!


Op mijn eerste circuitje simuleerde een kist een communication failure, daardoor moest hij anders vliegen. Goed, het komt er op neer dat ik dat toestel heel goed in de gaten hield, (want die stond op mijn vlieglijn) te goed zelfs, want daardoor was mijn circuit niet meer zo mooi, tja…
Maar het tweede en derde circuit en de landingen waren wel prima!

Na iedere solo moet je de NAVlog laten tekenen door de duty officer bij operations. Hierin staat wie ermee gevlogen heeft; tijd en plaats van vertrek en aankomst.
Tijdens het tekenen kon ik de landing van de Oostenrijkse kist zien; GAAF ! Dus ik kon het niet laten om een paar foto’s te maken.
Eenmaal buiten zag ik Duitse, Oostenrijkse en Portugese troepen, omdat zij gisteren samen gingen oefenen. Hier een paar fotos…

zondag 2 november 2008

donderdag 30 oktober 2008


Ah jawel de 20 uur check is ook binnen! Eigenlijk moet je eventjes laten zien wat je kunt. Niets bijzonders dus. Het gaat ze ook om de emergencies, maar dat zit er bij mij wel goed in.
Ik moest wel onwijs vroeg opstaan (04.30) terwijl ik pas om 08.30 moest vliegen (dat hoort erbij).
Het was erg turbulent en winderig weer, te danken aan een groot kou front dat over West Europa heerst. Bovendien is het lang warm geweest.
Turbulentie betekent dat hoogte en snelheid houden niet meer zo makkelijk is, maar heeeeyyyyyy, hij is binnen!

Woensdag moest ik vanaf 12.00 stand-by staan. Net voordat ik naar het vliegveld wilde gaan kreeg ik een telefoontje van de “duty officer” die me vertelde dat ik om 13:00 de lucht in moest en het leuke was; de vlucht voorbereiding was al gedaan!!! Heerlijk! Dat hoor je niet vaak, moet ik zeggen!
Om 13.00 gingen we een “refreshment trip” doen. Dit houdt in dat je gaat oefenen op wat je al weet, makkie dus… Vooruitgang zit er dus goed in. Maar toch merk ik dat ik nog beter kan vliegen, maar ja, ik heb pas 21.30 uurtjes.
Eenmaal weer op de grond kwam ik mijn instructeur tegen, die naar buiten stond te kijken hoe ik de kist zou landen met de harde wind.
Heel fijn om te zien dat hij degene is die naar mij toe komt om te zeggen dat het er goed uit zag. Dan realiseer je je hoe belangrijk het is om een goede relatie te hebben met je instructeur en vooral respect te hebben voor elkaar.

Ik denk ook wel, dat de meeste studenten goed kunnen omgaan met de instructeurs, ook omdat in het weekend de halve school elkaar op dezelfde plek ontmoet.

Vandaag, de 30ste October, uhm what can I say? Er werd niet gevlogen doordat de wolkenbasis te laag was en het hier bovendien de hele dag heeft geregend.
Toch wordt van je verwacht dat je alles voorbereid hebt alsof je wel gaat vliegen. Er zijn instructeurs die dat niet eisen, maar ik doe het toch wel. Je zit daar toch te wachten totdat je officieel gecancelled wordt.
Voordat het zo ver is heb je de tijd om te praten met elkaar over wat er van de week gebeurd is, of om te gaan leren. Dat laatste was vandaag mijn keuze (ook al kun je het niet vermijden om eventjes een babbeltje te houden), doordat ik een vraaguurtje verwachtte.
Dat doet mijn instructeur bijna iedere keer wanneer ik de slot heb, maar toch niet ga vliegen. Best fijn eigenlijk doordat je kunt zien waar je aan moet werken.

Morgen sta ik weer op het rooster (gelukkig deze keer niet zo vroeg). We zullen zien of mother nature, het ons gunt.

maandag 27 oktober 2008

Even vrij zijn in de lucht!




Afgelopen dagen heb ik weinig gevlogen, iets wat uiteindelijk iedereen wel een keer overkomt, maar het geeft niet, want vandaag had ik anderhalf uur voor mezelf. Dit betekent dat ik alleen naar de “Training Area H(hotel) ” vloog! Een gebied waar ik erg bekend in ben.

Na deze vlucht heb ik de “20 uur check”, een evaluatie over wat ik tot nu toe geleerd heb. Vertrouwen zit er wel in, toch mag ik het zeker niet onderschatten, doordat er genoeg andere studenten zijn die het niet halen. Ik laat wel weten hoe het gegaan is. Wens me maar succes!



vrijdag 17 oktober 2008

MEMORIAL DAY! october 15 2008






Persons on Board? Only one! SOLO!

Ja zeker, Woensdag is het dus zover gekomen! Na een uurtje strakke circuitjes vliegen vond mijn instructeur dat ik er voor klaar was; spannend hoor! Mijn call sign werd Diana356 ( de 3 staat voor solo), een call sign, die ik nooit zal vergeten!
Eventjes de “before taxi” checklist doen, vervolgens de toren informeren dat je wilt gaan taxiën en gaan in je eentje, raar gevoel maar ook wel leuk! Eenmaal “at the holding Point” zeg ik dat ik klaar ben om te gaan, maar eerst moest ik eventjes wachten op twee vliegtuigen, dus dan heb je nog meer tijd om te genieten.
Na een minuut of 3 lijn ik de kist op met “runway 01” en zeg “Diana356 runway 01 clear, taking off” om kort daarna full power te geven, ahhhhhh wat een heerlijk gevoel is dat! Eenmaal in de lucht gaat alles lekker ook omdat je weet dat je alleen vliegt en dus de “pilot in command” bent.

De landing inzetten en ja wat kan ik zeggen ik was zeer tevreden over mijn landingen; trouwens mijn instructeur ook! Daar kreeg ik S+ voor ( standaard plus ) wat ongeveer gelijk staat aan een 8.0, 9.0 voor de leraar en 10 voor God. Haha!

Het waren twee “touch & go’s” en één “full stop landing”. Dan het taxiën naar de apron waar al je klasgenoten staan te wachten om jou een handje te geven en te feliciteren. Op het moment dat je de motor uitzet en de deur van het vliegtuig opendoet, dan weet je het helemaal zeker, “Ik ben SOLO gegaan”. Stropdas knippen, gefeliciteerd worden door vrienden/klasgenoten en jaaaaaa, de tondeuse er overeen halen met daarna een verfrissende ijskoude douche! Ah, het was zeker een mooie dag!

dinsdag 7 oktober 2008

Stijgende lijn!


Ah; omdat we met kerst vrij zijn worden we nu om de twee weekends gepland, en dat was voor zondag het geval waar ik approach to stall moest oefenen! dit houdt in dat je throttle terug neemt totdat het vliegtuig bijna niet meer kan vliegen, wanneer het zo ver is ga je de reover in.
En tegen het einde aan ging mijn intructeur me laten zien hoe je een full stall in clean configuration doet ( geen flaps ) dus zo gezegd zo gedaan. Snelheid terug nemen dan zie je op de snleheidsmeter dat te langzaam vliegt, vervolgens een stallwarning, een buffer ( dan gaat het vliegtuig trillen) en uiteindelijk een "wingdrop" jaaaaaah dan zie je goed hoe de grod eruit ziet want je gaat linea recta naar de grond toe! dus "use the rudder, full power,en op 70 kts recover the aircraft" het is de bedoeling dat je dit zo snel mogelijk doet omdat je valt uit de lucht als een baksteen! ik keek op mijn hoogtemeter en we waren z'n 450ft gezakt, wat ongeveer 150m is! en dat maar in een paar seconden! Ik big smile! dat was echt cool!

Op maandag 6 oktober circuitjes! Maar iki moet wel om 04.45LT opstaan om te gaan douchen, rustig eten, uniform aantrekken en rustig naar het vliegveld rijden met Andrew. Jesus man, als buiten nog donker en de sterren goed zichtbaar zijn dan weet je dat je echt vroeg bent opgestaan maar goed dat het hoort erbij. Eenmaal op school loop je naar "operations" waar je je vlucht gaat voorbereiden.
Ddat gedaan werd ik samen met een collega geroepen om een briefing te krijgen. Waarom met zijn tweeen? omdat we dezelfde instructeur en vlucht hadden. Voor velen is dit een rustige bespreking, maar voor ons is het een standaard taaie, vraaguurtje-voorbereiding moment; dit door onze strenge M. Gomes, en die zijn er niet veel! Maar goed, toen we klaar waren gingen we naar de kist om de walkaround te doen.

Anderhalf uurtje later was het mijn beurt, andguess what? again more questions! maar ik wist het wel, dussssss!
Ok, dus motor starten, taxieen, checklist, etc, en uiteindelijk krijg je te horen:

-Diana 134, runway 01 clear. Waarop ik zeg
- runway 01 clear, will take off, diana 134.

"Full power; 40, airspeed alive; 65" op dat moment trek je aan de control wheel en vervolgens klim je naar 1000ft ( 338m) en ga verder met de circuit. Wanneer je de tower aan je linker kant hebt, zegt je : "Diana 134, downwind runway 01 for touch and go" Dat betekent dat ik een doorstart ga maken.
tower: "Roger, report on final"
ik: : "wilco, final, Diana 134"

Dus ik moest vertellen wanner ik gereed was om te landen, maar voordat het zo ver was, moet je weer een paar handelingen en checklists uitvoeren.
Dat doe ik en zeg dat ik gereed ben om te landen waar ik toestemming voor krijg.

En dan, komt een mega concentratie moment waar je de snelheid en glidepath in de gaten houdt, wanneer 'bijna gelad bent, begin je gas zachtjes terug te nemen zodat je een zachte landing makt, en jongen aan het einde was ik echt goed bezig! Mijn intructeur zelf zijn dat het een goede landing was ( en hij is heel kritisch en geeft niet snel toe) hoehel ik die ging verbeteren.

Na een uurtje ben je klaar en taxi naar de apron en doe je checklists en de motor uit. Wanneer ik op het punt stond om weg te gaan zei hij dat het echt niet slecht was voor een beginner, jaaaaaaaa dan voel je echt lekker!

zondag 28 september 2008

Brincadera!



Dat is portugues voor "grapje" dat hoorde ik van ene Cristina, medewerkster van het hotel twee weken geleden. Ze vertelde me ook dat de gemiddelde salaris rond de € 600 !!! en boodschappen doen vallen echt tegen, dus we zijn hier "rijk" maar zo voelen we ons echt niet, we hebben nu een HONDA sivc die we swavic noemen, haha, een vaak gereden auto door antillianen( hey swaaah) prijs...€ 1200 wel met zijn tweeën, dus dat scheelt weer.

Afgelopen tijd zijn we ook gaan karten, mega vet, 30min lang met 12 mensen uit school en nog 12 andere portuguesen, ik was niet de snelste derde is ook niet slecht; maar daarvoor moest ik wel een paar keer botsen en dus uit de bocht vliegen, maar dat is juist de kick!

Deze week begon wel met een "first flight" dat betekent om 05:00 mijn bed uit, en dan naar de academie, maar we hebben zo veel last van mist 's morgens dat we vaak worden gecancelled en dat gebeurde maandag mij ook.
Dinsdag had ik weer een first flight maar deze keer gingen we wel de lucht in om "slow flights" te oefenen maar halverwegen voelde ik me niet lekker en vertelde mijn intructeur dat we terug gingen, dat was zo stom maar ja, dat kwam doordat ik niet goed had gegeten, maar dit gebeurt wel vaker, dus no problem... Ah ja en 4 uur simmem zat er deze week ook in, dat is best leuk, alleen je bent veel bezig met naar de intrumenten kijken, maar ja, straks hebben we allemaal auto pilot.

Gelukkig zijn we nu verhuisd en iedereen heeft zijn eigen plekje, wat dus echt leker is.
Het is een typisch huis en de locatie is ideaal, 10 rijden van de inkels en van het vliegveld, ideaal!

Een vierde jongen komt bij ons wonen, het is een combinatie van argentijn en duits, dus weer een mix extra in het huis!






dinsdag 16 september 2008

Gevlogen en uitgaan!


Ja mensen ik heb mijn eerste vlucht al gehad! yessssssssssss supah cool! de baan die in gebruik was runway 19 wind is coming from 270 with 4 knots, enter the runway one niner and backtrack. Zo gezegd zo gedaan. dus tot het einde en dan omdraaien. Sta je daar en zie je de hele baan voor je; vervolgens zegt de intructeur "full power" ; kort daarna vliegen we, en z'n 15 m boven de grond mag ik de rest doen!

Het was echt een vette vlucht; er zullen ook veel meer komen!

En tja zaterdag ben ik met Andrew en andere klassen naar de disco "praxis"gegaan, drinken en feesten zat er dus dik in en zeker tot een uur of 6 in de ochtend ! het was echt top, want op die avond draaide een "bekende" DJ, dus die tent was prop vol! en de muziek was ook goed!
Toen we terug kwamen nar het hotel moesten we nog even wachten tot een uur of 07.30 LT (06.30 UTC) voordat we konden ontbijten, sjongen sjongen dan kom je rare mensen tegen zeg!

Afgelopen dagen zijn echt top geweest, laterz!

woensdag 10 september 2008

Simulator!


Het was zo dat we aan het wachten waren om onze "groundschool" af te ronden voordat we gingen vliegen, dat zou pas maandag gebeuren, dus iedereen aan het zwemmen, chilllll! maar vanmiddag komen we achter dat morgen al om 06.30 mensen daar de sim ride hebben! haha! Maar ik nog niet...

Wat wel minder leuk is dat sim (simulator) andere type toestel is dan wat wij voor geleerd hebben er zitten niet veel verschillen in maar jij krijgt te maken met andere power settings, dus die moet je weer even leren.

Maar goed, nadat we de hele dag hadden gezwommen, gingen we naar de "grill"; zo noemen we het; dat is z'n tentje waar je letterlijk lekker kan vreten, vol zitten en maar € 7,00 betalen!

Naja, hier een foto van de "operations" waar de vluchten moeten plannen, doeeeeeei!

zondag 7 september 2008

Al een week in Portugal


tja, het is weer al een week dat we in portugal zitten. En ik dacht dat dit super relaxd zou zijn, maar nee! je wordt meteen gedoopt met een dikke pil van ongeveer 4 vingers dik, waar "checklist, procedures, specifications, en de hele ratteplan" en natuurlijk moeten we dat kennen.
Ik ben daar mee bezig, zommige kennen het al heel goed, maar ja dat komt met mij ook goed!

Nu hebben ook callsigns gekregen, zodat je op de rooster kunt kijken wanneer je mag vliegen, ik ben GONZ geworden van Gonzalez, want die gasten kunnen toch niet Versteeg uitspreken doordat de meeste spanjaarden zijn, 40 namelijk, 7 portuguesen en 1 nederlander! De meeste intruceurs zijn onder de 30 jaar!!!! maar dat is gebrukelijk hier om eerst les te gaan geven en dan pas soliciteren bij een airline.

Tja over de checklist... Ben van de week naar het vliegveld gegaan met andrew, roy en dennis, en hebben een vliegtuig gepakt om te oefenen met de checklist want ze kennen is anders dan ze kunnen uitvoeren. En dat moet het liefst in een rap tempo want in de lucht heb je niet zo veel tijd aangezien je aan het vliegen bent, praten en uitkijken, pufff!
En waag het om ze niet goed te kennen...stel dat je dan toevallig die twee intructeurs krijgt die er bekend om staan streng te zijn, dan kun je een "cancelled flight" krijgen due to lack of knowledge! Soms vragen ze van die hele kleine dingentjes waar je overeen leest, maar ja ze hebben ons flink bang gemaakt! en het is nu bijna 14.00 ( lt tijd) en heb weinig geleerd voor vandaag, tja...

Tja maar ontspanning moet ook kunnen, zo zijn we bv vrijdag naar de "cup of joe's"geweest. Het ziet er prima uit, het is een plek waar heel veel NLS'ers en instructeurs komen. Verder is de "kippenschuur" een vaak bezocht restaurant.
Gisteren ben ik naar "papa pizza" geweest; die zit in een smalle steegje waar auto's wel eens durven te rijden, maar bijna alle hebben krassen aan de zijkant.

Maar goed, het is weer genoeg geweest voor nu, moet weer gaan leren, de fotos komen komen later wel.

zondag 10 augustus 2008

One week to go

tja over 7 dagen beginnen mijn examens, maar tusssenin moet ik veel gaan leren om ervoor te zorgen dat ik in één keer naar portugal ga, tja dat is wel de bedoeling.
Tja, wens me aub veel succes!

Bueno dentro de 7 diaz presentare examenes finales a nivel nacional, pero andtes de eso me pondre a estudia duro para poder irme de un solo golpe a portugal, asi que deseme suerte!