donderdag 30 april 2009

Ambassade bezoekje

Ja , twee dagen op het rooster staan en toch niet kunnen vliegen.
Maandag stond ik stand-by en daar kwam geen slot voor mij vrij, toen ben ik gaan back-seaten waar je toch wel wat van leert. Hoewel deze keer minder omdat de instructeur weinig feedback gaf aan de leerling.
Dinsdag had ik een vrije dag.

Gisteren moest ik weer lekker vroeg opstaan, om 04.30 om precies te zijn. Helaas zag het er niet goed uit. De wolkenbasis zat te laag en we wilden naar Flight Level 050 gaan, wat 5000 voet hoogte betekent. Toch werd ik verrast door de instructeur om naar de kist te lopen.
Eenmaal in het toestel zijn we begonnen aan de relevante checklists en ondertussen zagen we kisten terugkomen, dit was natuurlijk geen goed teken.
Nadat hij het weer op de radio had uitgeluisterd waren we heel zeker dat het geen zin had om de lucht in te gaan en hier had ik al op gerekend. Dit alles betekende een “cancel” en dus weer opgestaan voor niets, tja het zit niet altijd mee.

‘s Avonds zijn we op de Nederlandse Ambassade geweest, en het was niet alleen gezellig maar ze hadden daar ook de heerlijke bitterballen, haring, Hollandse kaas, rookworst etc.
Allemaal vanzelfsprekend voor jullie, maar voor ons hier in Portugal is het bijna een delicatesse.

maandag 27 april 2009

Mijn laatste BIN!

Mijn laatste BIN ( basic instrument navigation ) zit erop!
Dit is om je kennis te laten maken met belangrijke basisvaardigheden die te maken hebben met vliegen en navigeren aan de hand van alleen maar de instrumenten die je aan boord hebt, dus niet meer genieten van het mooie landschap.

Dit betekent ook dat na twee maanden ik weer eens mocht gaan vliegen, YES!
Het is een andere fase, dus net weer even anders en dus even wennen. Ik vond het lekker gaan en mijn instructeur ook.
Ik moet wel zeggen dat op het laatst ik niet zo mooi meer heb kunnen vliegen, doordat ik checklist, berekeningen, radio in de gaten moest houden. Tegelijkertijd !
Dit allemaal zorgt ervoor, zeker als je daar nog niet aan gewend bent, dat je niet zo strak gaat vliegen. Maar het was wel mijn eerste vlucht, in een nieuwe fase en ook na twee maanden, dus weer even wennen.

En dan de landing! Het was niet zo mooi als ik dat gewend ben maar nog steeds een goede landing!

Ik kan niet meer wachten totdat de volgende vlucht komt, want het begint steeds meer te lijken op de echte wereld, waar je een co-piloot i.p.v van een instructeur naast je hebt!

donderdag 16 april 2009

FC Porto – Manchester United






Ok, de laatste keer was weer lang geleden, maar nu heb ik ten minste wat boeiends te vertellen. Hebben jullie trouwens de nieuwe promotiefilm gezien van de NLS?

Dat ik met Pasen in Nederland ben geweest dat wisten jullie allang. Ik moet er wel bij zeggen dat ik het ontzettend leuk vond om weer thuis the zijn.




Ook stappen op donderdag avond met vrienden was super leuk!

En dinsdag mocht ik eens weer gaan simmen met een Spaanse instructeur, opmerkelijk was dat hij zo veel mogelijk in het Engels wilde praten. Maar wanneer we tussendoor gingen praten over “onbelangrijke zaken” dan was het turbo Spaans.
De sessie ging goed, maar je weet wel, zodra je het ene beheerst krijg je weer de volgende stap, deze keer holdings met wind. Tijdens deze oefening moet je de benodigde correcties uitrekenen en uitvoeren, niet zo makkelijk wanneer je dit voor het eerst doet.
Maar don’t worry, ik zal daar wel aan werken, net zoals de vorige zaken.

En jaaaaaaaaa, nu de grootste belevenis sinds ik weer terug ben in Portugal, namelijk . . .
De Champions League wedstrijd geweest van Porto - Manchester! Buaaaaaaaaaaaaaahrrrr!
Daar ben ik geweest ! Ik was voor Porto en we hebben wel verloren, maar ja iemand moest winnen…

Na de wedstrijd zijn we allemaal ( zes ) in een Braziliaanse vleesrestaurant gaan eten, zo veel als je maar wilt voor maar 12€. Met natuurlijk bier erbij!
Na deze heerlijke maaltijd zijn we naar huis gaan rijden en om 03.30 aangekomen.

Zulke dagen maak je niet zo vaak mee, maar als het kan, graag aub!

zondag 12 april 2009

New promotion movie of the NLS



Check onze nieuwe promotiefilm van de NLS, click op de bovenste film.
<------------------

zaterdag 4 april 2009

Check it out!

Morgen schrijf ik een leuke verhaal bij.

Simulator A320

donderdag 2 april 2009

Op voor BIN



Mijn laatste BIF ( basic instrument flying ) zit erop. Dit betekent niet dat ik klaar ben met de sim, maar dat ik nu andere dingen krijg.
Zaken zoals VOR, wind, holdings, meer hoofdrekenen, etc. Hoofdrekenen is tijdens het vliegen heel erg belangrijk en een stuk lastiger dan wanneer je in je luie stoel zit.
Tijdens het vliegen moet je hoogte, koers, snelheid houden. Daarnaast moet je navigatie instrumenten interpreteren om te weten wat je gaat doen.
Hoofdrekenen is om precies te zijn, iets wat erg belangrijk is.

Een holding is een ruimte in de lucht waar vliegtuigen even blijven rondvliegen om te wachten totdat ze bijvoorbeeld kunnen of mogen landen. In mijn laatste sessie ging ik meer ADF interceptions doen, en “some unusuable attitudes”.

De ADF’s gingen bijna vlekkeloos, ik maakt een hele klein foutje, maar deze verbeterde ik onmiddellijk.

Tijdens de unusuable attitudes ging ik spiral dives, spin en stalls doen.
Ook heb ik een “partial pannel” gekregen, dit betekent dat je niet over alle instrumenten beschikt om te vliegen, omdat er bijvoorbeeld een aantal kapot zijn gegaan.
Uiteindelijk had ik maar twee van de 6 instrumenten om te vliegen, en dat is echter te weinig waardoor je je waarschijnlijk dood vliegt.
Volgens studies komt de gemiddelde piloot na 8 seconden met zijn vliegtuig in een zodanige positie dat het dan vrijwel zeker is dat hij crash, met alle gevolgen vandien.
Gelukkig zijn er veel instrumenten aan boord inclusief reserve instrumenten, dus het is eigenlijk wel mega veilig.

Voor de rest is er niet veel nieuws.



spiral dive ------------------------>