donderdag 30 oktober 2008


Ah jawel de 20 uur check is ook binnen! Eigenlijk moet je eventjes laten zien wat je kunt. Niets bijzonders dus. Het gaat ze ook om de emergencies, maar dat zit er bij mij wel goed in.
Ik moest wel onwijs vroeg opstaan (04.30) terwijl ik pas om 08.30 moest vliegen (dat hoort erbij).
Het was erg turbulent en winderig weer, te danken aan een groot kou front dat over West Europa heerst. Bovendien is het lang warm geweest.
Turbulentie betekent dat hoogte en snelheid houden niet meer zo makkelijk is, maar heeeeyyyyyy, hij is binnen!

Woensdag moest ik vanaf 12.00 stand-by staan. Net voordat ik naar het vliegveld wilde gaan kreeg ik een telefoontje van de “duty officer” die me vertelde dat ik om 13:00 de lucht in moest en het leuke was; de vlucht voorbereiding was al gedaan!!! Heerlijk! Dat hoor je niet vaak, moet ik zeggen!
Om 13.00 gingen we een “refreshment trip” doen. Dit houdt in dat je gaat oefenen op wat je al weet, makkie dus… Vooruitgang zit er dus goed in. Maar toch merk ik dat ik nog beter kan vliegen, maar ja, ik heb pas 21.30 uurtjes.
Eenmaal weer op de grond kwam ik mijn instructeur tegen, die naar buiten stond te kijken hoe ik de kist zou landen met de harde wind.
Heel fijn om te zien dat hij degene is die naar mij toe komt om te zeggen dat het er goed uit zag. Dan realiseer je je hoe belangrijk het is om een goede relatie te hebben met je instructeur en vooral respect te hebben voor elkaar.

Ik denk ook wel, dat de meeste studenten goed kunnen omgaan met de instructeurs, ook omdat in het weekend de halve school elkaar op dezelfde plek ontmoet.

Vandaag, de 30ste October, uhm what can I say? Er werd niet gevlogen doordat de wolkenbasis te laag was en het hier bovendien de hele dag heeft geregend.
Toch wordt van je verwacht dat je alles voorbereid hebt alsof je wel gaat vliegen. Er zijn instructeurs die dat niet eisen, maar ik doe het toch wel. Je zit daar toch te wachten totdat je officieel gecancelled wordt.
Voordat het zo ver is heb je de tijd om te praten met elkaar over wat er van de week gebeurd is, of om te gaan leren. Dat laatste was vandaag mijn keuze (ook al kun je het niet vermijden om eventjes een babbeltje te houden), doordat ik een vraaguurtje verwachtte.
Dat doet mijn instructeur bijna iedere keer wanneer ik de slot heb, maar toch niet ga vliegen. Best fijn eigenlijk doordat je kunt zien waar je aan moet werken.

Morgen sta ik weer op het rooster (gelukkig deze keer niet zo vroeg). We zullen zien of mother nature, het ons gunt.

maandag 27 oktober 2008

Even vrij zijn in de lucht!




Afgelopen dagen heb ik weinig gevlogen, iets wat uiteindelijk iedereen wel een keer overkomt, maar het geeft niet, want vandaag had ik anderhalf uur voor mezelf. Dit betekent dat ik alleen naar de “Training Area H(hotel) ” vloog! Een gebied waar ik erg bekend in ben.

Na deze vlucht heb ik de “20 uur check”, een evaluatie over wat ik tot nu toe geleerd heb. Vertrouwen zit er wel in, toch mag ik het zeker niet onderschatten, doordat er genoeg andere studenten zijn die het niet halen. Ik laat wel weten hoe het gegaan is. Wens me maar succes!



vrijdag 17 oktober 2008

MEMORIAL DAY! october 15 2008






Persons on Board? Only one! SOLO!

Ja zeker, Woensdag is het dus zover gekomen! Na een uurtje strakke circuitjes vliegen vond mijn instructeur dat ik er voor klaar was; spannend hoor! Mijn call sign werd Diana356 ( de 3 staat voor solo), een call sign, die ik nooit zal vergeten!
Eventjes de “before taxi” checklist doen, vervolgens de toren informeren dat je wilt gaan taxiën en gaan in je eentje, raar gevoel maar ook wel leuk! Eenmaal “at the holding Point” zeg ik dat ik klaar ben om te gaan, maar eerst moest ik eventjes wachten op twee vliegtuigen, dus dan heb je nog meer tijd om te genieten.
Na een minuut of 3 lijn ik de kist op met “runway 01” en zeg “Diana356 runway 01 clear, taking off” om kort daarna full power te geven, ahhhhhh wat een heerlijk gevoel is dat! Eenmaal in de lucht gaat alles lekker ook omdat je weet dat je alleen vliegt en dus de “pilot in command” bent.

De landing inzetten en ja wat kan ik zeggen ik was zeer tevreden over mijn landingen; trouwens mijn instructeur ook! Daar kreeg ik S+ voor ( standaard plus ) wat ongeveer gelijk staat aan een 8.0, 9.0 voor de leraar en 10 voor God. Haha!

Het waren twee “touch & go’s” en één “full stop landing”. Dan het taxiën naar de apron waar al je klasgenoten staan te wachten om jou een handje te geven en te feliciteren. Op het moment dat je de motor uitzet en de deur van het vliegtuig opendoet, dan weet je het helemaal zeker, “Ik ben SOLO gegaan”. Stropdas knippen, gefeliciteerd worden door vrienden/klasgenoten en jaaaaaa, de tondeuse er overeen halen met daarna een verfrissende ijskoude douche! Ah, het was zeker een mooie dag!

dinsdag 7 oktober 2008

Stijgende lijn!


Ah; omdat we met kerst vrij zijn worden we nu om de twee weekends gepland, en dat was voor zondag het geval waar ik approach to stall moest oefenen! dit houdt in dat je throttle terug neemt totdat het vliegtuig bijna niet meer kan vliegen, wanneer het zo ver is ga je de reover in.
En tegen het einde aan ging mijn intructeur me laten zien hoe je een full stall in clean configuration doet ( geen flaps ) dus zo gezegd zo gedaan. Snelheid terug nemen dan zie je op de snleheidsmeter dat te langzaam vliegt, vervolgens een stallwarning, een buffer ( dan gaat het vliegtuig trillen) en uiteindelijk een "wingdrop" jaaaaaah dan zie je goed hoe de grod eruit ziet want je gaat linea recta naar de grond toe! dus "use the rudder, full power,en op 70 kts recover the aircraft" het is de bedoeling dat je dit zo snel mogelijk doet omdat je valt uit de lucht als een baksteen! ik keek op mijn hoogtemeter en we waren z'n 450ft gezakt, wat ongeveer 150m is! en dat maar in een paar seconden! Ik big smile! dat was echt cool!

Op maandag 6 oktober circuitjes! Maar iki moet wel om 04.45LT opstaan om te gaan douchen, rustig eten, uniform aantrekken en rustig naar het vliegveld rijden met Andrew. Jesus man, als buiten nog donker en de sterren goed zichtbaar zijn dan weet je dat je echt vroeg bent opgestaan maar goed dat het hoort erbij. Eenmaal op school loop je naar "operations" waar je je vlucht gaat voorbereiden.
Ddat gedaan werd ik samen met een collega geroepen om een briefing te krijgen. Waarom met zijn tweeen? omdat we dezelfde instructeur en vlucht hadden. Voor velen is dit een rustige bespreking, maar voor ons is het een standaard taaie, vraaguurtje-voorbereiding moment; dit door onze strenge M. Gomes, en die zijn er niet veel! Maar goed, toen we klaar waren gingen we naar de kist om de walkaround te doen.

Anderhalf uurtje later was het mijn beurt, andguess what? again more questions! maar ik wist het wel, dussssss!
Ok, dus motor starten, taxieen, checklist, etc, en uiteindelijk krijg je te horen:

-Diana 134, runway 01 clear. Waarop ik zeg
- runway 01 clear, will take off, diana 134.

"Full power; 40, airspeed alive; 65" op dat moment trek je aan de control wheel en vervolgens klim je naar 1000ft ( 338m) en ga verder met de circuit. Wanneer je de tower aan je linker kant hebt, zegt je : "Diana 134, downwind runway 01 for touch and go" Dat betekent dat ik een doorstart ga maken.
tower: "Roger, report on final"
ik: : "wilco, final, Diana 134"

Dus ik moest vertellen wanner ik gereed was om te landen, maar voordat het zo ver was, moet je weer een paar handelingen en checklists uitvoeren.
Dat doe ik en zeg dat ik gereed ben om te landen waar ik toestemming voor krijg.

En dan, komt een mega concentratie moment waar je de snelheid en glidepath in de gaten houdt, wanneer 'bijna gelad bent, begin je gas zachtjes terug te nemen zodat je een zachte landing makt, en jongen aan het einde was ik echt goed bezig! Mijn intructeur zelf zijn dat het een goede landing was ( en hij is heel kritisch en geeft niet snel toe) hoehel ik die ging verbeteren.

Na een uurtje ben je klaar en taxi naar de apron en doe je checklists en de motor uit. Wanneer ik op het punt stond om weg te gaan zei hij dat het echt niet slecht was voor een beginner, jaaaaaaaa dan voel je echt lekker!